FORGOT YOUR DETAILS?

Terapie cu apă termală: Gimnastică medicală şi apă termală

Apa termală de la Gyula: de la 2005 adâncime

Terapeutică

Secţia de terapeutică a Băilor Cetăţii Gyula a fost dată în folosinţă în luna august a anului 1968, pentru posibilităţile de tratament a publicului larg. Şi tot în acest an a fost declarată public şi Fântâna nr. I cu apă termală, care a făcut posibil ca în anul 1971 băile noastre să fie estimate de către Ministerul Sănătăţii la rangul de băi termale naţionale. Secţia de terapeutică a fost reconstruită în anul 2002 în cadrul proiectului “Széchenyi Terv”, de atunci în condiţiile actuale funcţionează cu un personal de 27 de persoane.

Bazin cu apă termală

Apa termală de la Fântâna nr. I, face parte din categoria apelor termale care conţin natriu-hidorgen-carbonat, şi produc următoarele efecte după o cură de băi: Regenerează organismul, are efect analgezic, reduce reacţiile alergice, calmează sistemul nervos, reduce insomniile, reduce la temperatură normală procesul de inflamaţie, ajută la desprinderea tusei de pe canalele respiratorii, reduce miotonia. Deoarece apa conţine foarte mult silicic, este recomandată pentru foarte multe boli de piele, cum ar fi: eczeme, lichen şi psoriasis.

Băi terapeutice cu greutăţi:

Prima terapie cu greutăţi sub apă a fost practicată de Moll Károly la lacul de la Hévíz cu ajutorul unor butuci de lemn, colode. Astăzi efectuăm această terapie în bazine special amenajate pentru acest scop. Cu o susţinere sub gât sau subsuori, cu creşterea treptată a greutăţilor (aşezate de brâu sau de picioare) se execută cura de tratament care se face în funcţie de simptomele şi problemele pacienţilor.

Baie carbonică

Această baie o folosim în terapeutica noastră în formă de jacuzzi. Sub bazin este aşezat un saturator – cu ajutorul acestuia se omogenizează apa cu dioxidul de carbon – de aici se direcţionează apa minerală cu cea termală în bazinul umplut de jumătate cu apă. Principalul său efect biologic îl are în creşterea circulaţiei periferice şi îmbunătăţirea capacităţii: vasodilatator, măreşte circulaţia sângelui, scade tensiunea, reglează funcţionarea inimii şi a plămânilor, astfel aceste terapii sunt indicate pentru bolnavii de inimă, după infarct, de reabilitare după operaţie la inimă etc.

Masaj terapeutic:

Pentru cura de reabilitare masajul medical la secţia de terapie a băilor se efectuează cu ajutorul cărţii de sănătate (tb). Masajul medical sau terapeutic la băi reprezintă cea mai îndrăgită formă terapeutică. La masaj, în funcţie de tratamentul prescris de medic, se efectuează masajul clasic suedez. Scopul acestei terapii este de a relaxa muşchii încordaţi şi convulsivi, a mări fluxul sanguin muscular, iar aceste efecte duc la micşorarea durerilor musculare şi creşte puterea musculară. Însă este important de ştiut că această terapie nu înlocuieşte niciodată gimnastica medicală. Cel mai des, masajul terapeutic este utilizat la bolile cronice şi convulsii musculare la muşchii de la gât, spate, coapsă.

Terapie cu jet de apă pentru masaj subacvatic /Tangentor:

În limbajul uzual această terapie este cunoscută cu denumirea de Tangentor, cu toate că această denumire a primit-o de la aparatul care mişcă apa. În timpul terapiei bolnavul este întins într-un bazin medical de mare dimensiune, pentru ca părţile corpului care au nevoie de tratament să fie sub apă, iar între timp masajul cu jet de apă se face într-o ordine specială. Presiunea apei este schimbată în funcţie de construcţia corpului bolnavului sau de boala de care suferă. Tratamentul doar atunci este eficient, dacă tehnica utilizată este potrivită. În special terapia aceasta este bună pentru coloană, braţe şi coapse. Dar de cele mai multe ori se foloseşte pentru tot corpul.

Terapie cu nămol:

La secţia noastră de terapeutică terapia se foloseşte sub formă de mască. Elementul de bază folosit este nămolul de pe malul Mureşului, pe care îl fierbem cu apă termală într-un cazan special pentru nămol la 100 °C, după care se răceşte la 42°C şi la această temperatură se foloseşte în zonele în care este prescris tratamentul. Efectele sunt favorabile în parte de la căldura care se localizează cu nămol, iar pe de altă parte de la mineralele care ajung în organism cu ajutorul acestei terapii. În primul rând terapia este recomandată pentru afecţiuni degenerative la coloană sau articulaţii, afecţiuni degenerative la şold, genunchi sau gleznă, şale, la discul intervertebral, inflamaţii musculare care au produs retracţie, leziuni de la sport, după operaţie, leziuni mai vechi, inflamaţii ginecologice etc.

Gimnastică medicală în apă -

Ajută la bolile avansate ale aparatului locomotor, la partea musculară articulaţii, sau întreg corpul. Reumatismele inflamatorii pot duce să poată atrage după sine tulburări de statică şi mers cu răsunet pe întreg aparatul locomotor. Acest proces poate fi oprit cu efectuarea regulată a gimnasticii medicale, dar de multe ori nu se poate executa din cauza durerilor. Însă în apă călduţă articulaţiile se pot mişca fără dureri. Astfel contracţiile involuntare şi crampele musculare permit mişcarea mai uşoară. Gimnastica medicală în apă se face în grup de 8–10 persoane, într-un bazin special cu apă termală, cu ajutorul şi îndrumarea unui terapeut. Tratamentul se desfăşoară pe trei grupe: gât-umeri, coloană şi sold-genunchi.

Fizioterapie

La secţia de terapie a Băilor Cetăţii cabinetul de fizioterapie funcţionează cu cele mai moderne aparate. La cabinetul de electroterapie dispunem de aparate cu frecvenţă mică şi mijlocie, şi dispunem de cele mai cunoscute forme terapeutice: electroterapie cu curent diadinamic, electroterapie ionomodulator, cu curent galvanic (Bourgignon, Bergonier), interferenţă, TENS, tratament cu electro stimulatoare musculare, tratament cu curent cu stimulare selectivă. Se folosesc mai multe tipuri de tratament cu ecograf: pulzáló, sonodynator, subaqualis. Dispunem şi de aparat pentru magnetoterapie, care ajută în primul rând la eliminarea efectelor unor traume. Lymphomat este un tratament mai puţin cunoscut, care reglează circuitul limfatic al organismului, astfel este folosit în caz de accidente, în cazul unui edem format în urma unor intervenţii chirurgicale, edemul limfatic, şi nu în ultimul rând pentru celulită. Cu aparatura pentru krioterapie se reduc procesele inflamatorii acute, nevrită: artrită, contuzionări, dureri în cazul unei entorse sau smucituri, sciatică, etc.

Băi termale

Conducătorul secţiei de terapie, dr. Ágnes Zahorán, reumatolog, care aşteaptă bolnavii la cabinetul de la băile cetăţii după următorul program de consultaţii:
Luni – vineri: 8.00–14.00.
Vă rugăm, ca pentru consultaţiile medicale să aveţi la dumneavoastră trimitere de la medicul de familie, cartea de sănătate (tb) şi diagnosticul consultaţiilor anterioare! În funcţie de diagnosticul consultaţiilor anterioare şi în urma consultaţiei medicului de specialitate vom întocmi bolnavilor un program de terapie. Cel mai scurt tratament de reabilitare cu băi termale este de şase zile.
Acelor bolnavi cărora li s-a prescris tratament terapeutic acasă, să se prezinte cât mai repede la dispecerul de la secţia de terapeutică, în perioada terapiei prescrise dacă intervin probleme bolnavii pot solicita şi personal cabinetul medical al băilor.
Doi dispeceri terapeuţi se îngrijesc cu seriozitate de întocmirea programărilor pentru tratamentul bolnavilor. Suntem mândri de faptul că, inclusiv în perioada cea mai aglomerată a verii ştim să asigurăm programări bolnavilor, chiar şi în ziua sosirii acestora.

Indicații la apa termală 

Bolile coloanei: uzura discului intervertebral, hernie de disc, dureri cronice de șale
nevrită cronică
bolile de uzură ale articulației șoldului, genunchilor, gleznei
stadiul liniștit al artritelor
osteoporoză
tratamente de restabilire după accidente (fractură, luxație)
tratamente de restabilire în urma leziunilor sportive
tratament ortopedic postoperator (implantare proteză, operații pentru uzura coloanei vertebrale)
bolile de inflamații ginecologice cronice, unele forme ale sterilității
unele boli ale sistemului nervos: boala Parkinson, tratamente de restabilire în urma simptomelor de paralizare

 

Contraindicaţii la tratamentul cu băi terapeutice  

Programul de reabilitare întocmit cu mare consecvenţă constă într-o terapie de 6–7 zile, după care se văd rezultatele. Tratamentul atunci este cu adevărat eficient, dacă se ia în considerare boala de care suferă pacientul, deci programul de fizioterapie se întocmeşte pentru fiecare pacient în parte. Secţia noastră de terapeutică dispune de tehnica şi personalul necesar.
Totodată este foarte important ca spre binele său, bolnavul să păstreze regulamentul prescris: timpul de stat în băi, temperatura şi ordinea tratamentului.
Sunt în acelaşi timp şi tratamente, în cazul cărora se poate face mai mult rău decât bine, deoarece pot dăuna organelor interne, pot provoca inflamaţii şi infecţii.
Problemele cele mai des întâlnite sunt următoarele
boli de inimă, palpitaţii, hipertensiune netratată,
infecţii cu febră acută,
cancer,
boli grave la ficat şi rinichi
epilepsie
nevrită, cangrenă
dejeţie,
incontinenţă urinară,
alcoolism (nu se face tratament persoanelor care au consumat alcool.)
Pentru sfaturi despre băi, chiar şi fără trimitere sau programare, vă stăm la dispoziţie în timpul programului de consultaţii a cabinetului medical de la secţia terapie

Compoziţia chimică a apei termale

Potasiu, Natriu K+, Na+ 683.0 mg/l
Amoniu NH4+ 5.2 mg/l
Calciu Ca2+ 10.7 mg/l
Magneziu Mg2+ 1.3 mg/l
Fier Fe2+ 0.1 mg/l
CATIONI 700.3 mg/l
Hidrocarbonat HCO3 1,708.8 mg/l
Nitrat NO3 Ø
Clorură Cl 88.0 mg/l
Bromură Br 0.1 mg/l
Fluorură F 1.0 mg/l
Iodură I 0.4 mg/l
Sulfat SO42- 12.8 mg/l
Fosfat PO43- 1.0 mg/l
ANIONI 1,811.3 mg/l
pH 7.95
Acid carbonic liber CO2 35.0 mg/l
Acid metaboric HBO2 15.0 mg/l
Acid silicic H2SiO3 70.0 mg/l
FEL shared on wplocker.com